Geschiedenis 

Ontstaan van SOS Toegang

De geschiedenis van SOS Toegang begint in 2010, toen Ambulance IJsselland een project startte om de aanrijtijd van ambulances te verbeteren. Het doel was om het traject van 112-telefoontje tot de patiënt zo snel mogelijk, zonder oponthoud, af te leggen. Uit het onderzoek bleek dat slagbomen bij campings en bungalowparken vaak een obstakel vormden. Ambulances hadden pasjes, tags of sleutels voor ongeveer 30 locaties in het voertuig liggen, wat de snelheid van toegang belemmerde.

In 2011 werd er een nieuw systeem geïntroduceerd: een zender in de ambulance gekoppeld aan een ontvanger in de elektrische slagboom. Alle campings en bungalowparken in de omgeving kregen de mogelijkheid om een ontvanger in hun slagboom te laten installeren. Bijna alle organisaties reageerden positief en deden mee, behalve één bungalowpark in Sibculo. Dit park lag op de grens met regio Twente en zag het niet zitten om in de toekomst meerdere ontvangers voor verschillende hulpdiensten in te bouwen.

Hierop volgde overleg tussen Ambulance IJsselland en Ambulance Oost. Ambulance Oost besloot zich aan te sluiten op het systeem dat IJsselland had geïntroduceerd. Vervolgens werden ook gesprekken gevoerd met andere aangrenzende regio’s, waarna Drenthe, Flevoland en Noord-Oost Gelderland zich ook bij het systeem aansloten. In de jaren daarna sloten steeds meer ambulanceregio’s zich aan.

In 2014 werd het project zo groot, dat er besloten werd een stichting op te richten: Stichting SOS Toegang. Het zender-ontvangerssysteem werd officieel SOS Toegang genoemd.

Tegenwoordig is er een landelijke dekking in de ambulancesector en sluiten ook steeds meer brandweerkorpsen aan.

Wilt u meer recent nieuws van SOS Toegang zien?